Onze website heeft een nieuw jasje! Lees hier meer over de veranderingen.

Cineville Cuisine

Cineville Cuisine: Koreaans diner

We sluiten het jaar in stijl af met de smaken van 2022: een All American Brunch met recepten uit Red Rocket, Everything Everywhere All At Once en Bodies Bodies Bodies en een Koreaans diner à la Cineville met niet te missen gerechten uit Decision to Leave, Oldboy en Drive My Car. Om van te smullen!

Hieronder vind je het recept voor ons Koreaanse diner. Alles wat je moet weten over de All American Brunch, staat hier. 

Vies lekker of lekker vies: ook in 2022 speelde eten een belangrijke rol op het grote doek. Een ongezouten restaurantervaring in Boiling Point, een bord vol agressieve smaken en militante precisie in The Menu, een roadtrip om je vingers bij af te likken/bijten in Bones and All en wel twee, drie, of vier keer nadenken voordat je aan de haute cuisine gaat na het zien van Triangle of Sadness.

Tot zover de extreme keukens, er was namelijk ook genoeg lekkers wat je wél zou willen voorschotelen aan vrienden en familie tijdens de feestdagen. In deze editie van Cineville Cuisine brengen we met twee speciale feestmenu’s een ode aan alle momenten dat we in 2022 watertandend in de filmzaal zaten.

Voor dit feestmaal gaan we op de Koreaanse tour met gerechten uit Decision to Leave, Oldboy en Drive My Car. Schortje aan, vuur omhoog en koken maar!

Corn Dog uit Decision to Leave
Als Seo-rae (Tang Wei) tijdens haar verhoor een corndog in een kartonnen bakje krijgt voorgeschoteld haalt ze haar neus op. Toegegeven, het is niet de haute cuisine-sushi die ze tijdens haar vorige verhoor kreeg, maar wij zouden voor dit genot op een stokje alsnog een moord plegen. De afwisseling tussen de krokante korst, de zachte kaas en het sappige (vegetarische) worstje, maakt dit gerecht het perfecte feestje op tafel. Om het helemaal af te maken, besprenkel je het met wat mosterd en gochujang, de Koreaanse rode peper-pasta die je bijvoorbeeld ook voorbij zag komen in After Yang. Tevreden over het resultaat? Pak je Iphone of smartwatch en beschrijf je gevoelens in een lange, poëtische voice-memo, helemaal in stijl van *Decision to Leave. *

Wat heb je nodig?
voor 6 corndogs
- 3 (vegetarische) hotdogs
- 6 langwerpige blokjes jonge kaas (1cm x 1cm x 3cm)
- 175 gr. tarwebloem
- 2 el suiker
- 1 ei
- 175 ml melk
- 2 tl bakpoeder
- evt. mosterd
- evt. gochujang of andere chilisaus
- 6 dikke satéprikkers
- olie om in te frituren

Hoe maak je het?
Verwarm de frituurolie tot 180°C. Snijd de hotdogs doormidden, waardoor je 6 kleine worstjes hebt. Steek op iedere prikker eerst een worstje en vervolgens een blokje kaas, beide in de lengte. Klop het ei los en mix het met de melk, suiker, bloem en bakpoeder. Doe het geheel in een hoog glas en dip de prikkers erin, waardoor zowel de kaas als het worst helemaal bedekt zijn met beslag. Frituur de corndogs vervolgens in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat het even uitlekken, besprenkel het met mosterd en gochujang en smullen.

Mandu uit Oldboy
In Oldboy zijn de gefrituurde mandu méér dan een dumpling. Al mandu-etend probeert Dae-Su (Choi Min-sik) zijn ontvoerders op het spoort te komen. Ze zijn de smaakvolle sleutel naar zoete wraak. Want, geen mandu is hetzelfde. Als een unieke vingerafdruk geven de dumplings met hun veelzijdige vullingen iets weg over de kok. En de dipsauzen vertellen juist veel over de eter. Je hebt sojasausmensen en je hebt mensen die het houden bij wat druppeltjes chili- of sesamolie, of mensen die alles graag door elkaar heen doen. Als we één ding van Oldboy kunnen leren is het het volgende: pas op aan wie je deze dumplings voert, want de smaak van mandu wordt niet snel vergeten.

Wat heb je nodig?
voor 24 stuks
250 gr. harde tofu 
50 gr. (Koreaanse) glasnoedels, gekookt
2 lenteuitjes 
1 teentje gehakte knoflook
80 gr. fijngehakte kool naar keuze
1 kleine geraspte wortel
2 el sojasaus
2 el sesamolie
1 el suiker
24 dumplingvellen (bijvoorbeeld gyoza-vellen, te krijgen bij de toko. Of maak ze zelf!)

Hoe maak je het?
Ontdooi de gyozavellen. Hak de gekookte glasnoedels in hele kleine stukjes (2 mm) en snij de lente-uitjes fijn. Doe de glasnoedels en de lente-uitjes met de gehakte knoflook, de fijngehakte kool en de geraspte wortel in een kom en verkruimel hierboven de tofu. Voeg de sojasaus, sesamolie en suiker toe en meng het geheel goed. Nu kun je de mandu gaan vullen. Maak met je vinger de buitenste rand van het plakje deeg nat. Plaats een eetlepel vulling in het midden en vouw de wrapper dicht in een opwaartse beweging. Druk de randen goed aan zodat er geen vocht uit kan ontsnappen. Herhaal dit voor de overige dumplings. Doe vervolgens wat olie in een koekenpan en bak de dumplings 2 tot 3 minuten (zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken). Voeg daarna 4 eetlepels water toe en laat het geheel met een deksel erop nog eens 5 minuten op laag vuur doorbakken. Serveer het met sojasaus, sesam- of chili-olie of een andere dip naar keuze.

Dubu Jorim + banchan uit Drive My Car
De mix aan nationaliteiten in Drive My Car is ook terug te vinden in het eten uit de film. Zo vinden we een uitgebreid Koreaans diner op de Japanse eettafel van het theater-echtpaar Lee. We zien heerlijke gerechten, vergezeld door een grote verzameling aan typisch Koreaanse bijgerechten, genaamd banchan. Lee Yoon-a (Park Yoo-rim) houdt een hapje van één van de bijgerechten omhoog en gebaart dat de aardappel op haar man lijkt. We schrijven hier het hoofdgerecht, dubu jorim, voor je uit, maar gezien de vele opties qua banchan verwijzen we je graag door, zodat je zelf je ultieme selectie kan samenstellen. Tip: kies dus de gamja jorim voor de authentieke Drive My Car-ervaring en kies nog minstens vier andere banchan voor een overvloedig feestmaal. En vergeet de rijst en soju niet! 

Wat heb je nodig?
voor 2 personen  
- 500 gr harde tofu
- 1 tl sesamolie
- 1 el geroosterde sesam
- 1 teentje gehakte knoflook
- 1 ui
- 2 lente-uitjes
- 1 el sojasaus
- 1 tl suiker
- 1 tl gochujang of 1 fijngehakte rode peper

Hoe maak je het?
Snij de tofu in 8 lange plakken en bak dit 8 minuten per kant goudbruin in een koekenpan met wat olie. Snipper ondertussen de ui en lente-uien. Haal de tofu vervolgens uit de pan en bak de knoflook en de beide uiensoorten in de nog hete olie. Bak je uien glazig. Voeg de overige ingrediënten (behalve de geroosterde sesam) toe en verdun het geheel met een half glas water. Kook het mengsel totdat het een beetje begint in te dikken en voeg de tofu en de sesam toe. Laat dit nog een minuut of 2 bakken (voeg nog wat water toe als de saus te hard gaat). Serveer met rijst en banchan

Nog niet uitgekokkereld? Check de recepten van onze All American Brunch of ga terug in de tijd met het grote feestmenu van 2021 voor nóg meer filmrecepten. 

Maan Meelker

Ik heb een zwak voor films uit het magische uur. Wankelmoedig, nieuwsgierig of vastberaden het schemerdonker tegemoet. Niet wetende hoe lang de nacht zal duren.

Gerelateerde films

Oldboy

De internationale doorbraak van regisseur Park Chan-wook (The Handmaiden).

Tip van Jesse

Decision to Leave

‘Deze detective heeft in zijn ene hand een telefoon vastgeklemd, en in de ander zijn hart.’