We sluiten het jaar in stijl af met de smaken van 2022: een All American Brunch met recepten uit Red Rocket, Everything Everywhere All At Once en Bodies Bodies Bodies en een Koreaans diner à la Cineville met niet te missen gerechten uit Decision to Leave, Oldboy en Drive My Car. Om van te smullen!
Hieronder vind je het recept voor de All American Brunch. Alles wat je moet weten over het Koreaans diner à la Cineville, staat hier.
Vies lekker of lekker vies: ook in 2022 speelde eten een belangrijke rol op het grote doek. Een ongezouten restaurantervaring in Boiling Point, een bord vol agressieve smaken en militante precisie in The Menu
Een stel (Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult) maakt zich op voor een exclusief diner; de chef (Ralph Fiennes) komt met een paar schokkende verrassingen uit de keuken.
, een roadtrip om je vingers bij af te likken/bijten in Bones and All en wel twee, drie, of vier keer nadenken voordat je aan de haute cuisine gaat na het zien van Triangle of Sadness.
Tot zover de extreme keukens, er was namelijk ook genoeg lekkers wat je wél zou willen voorschotelen aan vrienden en familie tijdens de feestdagen. In deze editie van Cineville Cuisine brengen we met twee speciale feestmenu’s een ode aan alle momenten dat we in 2022 watertandend in de filmzaal zaten. Vandaag op het menu: een All American Brunch met smaken uit Red Rocket, Everything Everywhere All At Once en Bodies Bodies Bodies
De alomvattende Everything Bagels uit Everything, Everywhere, All at OnceIn de VS is de ‘Everything Bagel’ – een bagel besprenkeld met verschillende zaden en pitten – een bekend begrip voor iedereen die zich druk maakt om grootstedelijke, bankrekeningenplunderende broodtrends. In Everything Everywhere All at Once is er zelfs een heel universum gewijd aan dit broodje. De inwoners dragen de zwarte bagel als tooi en als je goed oplet, zie je de iconische cirkel ook in de andere universa doorsijpelen. De Everything Bagel is alomtegenwoordig, allesomvattend, en het cirkelvormige middelpunt van deze All American Brunch. Besmeer de bagel met alles, uiteraard allemaal tegelijk en ervaar hoe de oneindige hoeveelheid werelden samenvalt in het bagelgat.
Wat heb je nodig? voor 10 bagels
- 500 gr. tarwebloem
- 350 ml lauwwarm water
- 7 gr. gedroogde gist
- 1 tl suiker
- 10 gr. zout
- 2 el boter
- evt. zwarte kleurstof om het helemaal af te maken
- wat olie om in te vetten
- alles wat je er maar op wilt doen (bijvoorbeeld zaden en pitten)
- afdekfolie of schone vochtige theedoek
- bakpapier
Hoe maak je het?
Meng de gist, het water en de suiker en laat het mengsel 10 minuten staan zodat het gaat schuimen. Voeg de gezeefde bloem toe en kneed dit goed gedurende 5 minuten. Voeg het zout toe (en eventueel de zwarte kleurstof) en kneed nogmaals 5 minuten, waarna je een mooie bol van het deeg maakt. Doe het deeg in een met olie ingevette kom, bedek het met folie of een vochtige theedoek en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen. Wanneer de bol in grootte is verdubbeld, zet je een ruime pan met water op het vuur en breng je het water aan de kook. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Terug naar het deeg! Verdeel het in 10 gelijke balletjes en maak met je vinger een gat in het midden van 4 cm doorsnede. Zie je de bagelvorm al ontstaan? Kook de bagels in groepjes van 2 of 3 in het water gedurende 1 minuut per kant en leg ze op een met bakpapier belegde bakplaat. Nu is het tijd voor de topping. Bestrijk de bagels met boter en besprenkel ze met je gewenste topping. Wordt het sesamzaad, stukjes noot, maanzaad of everything, everywhere, all at once? Bak de bagels in het midden van de over in 20 tot 25 minuten goudbruin. Smaakt heerlijk in alle mogelijke universa.
*‘*It’s zucchini bread, duh!’ uit Bodies Bodies BodiesVoor de rijkeluiskinderen uit Bodies Bodies Bodies is het fenomeen van een in bakpapier gewikkeld zelfgemaakt baksel een even groot mysterie als de vraag wie van het gezelschap de moordenaar is. Oordelend, drinkend en roddelend aan de rand van het zwembad, pakt David (Pete Davidson) het buitenaardse broodbundeltje op. Wat is dit nou weer? ‘It’s zucchini bread, duh!’. Voor dit recept adviseren we je om een rasp te gebruiken, maar als je er toch voor kiest om het vintage zwaard van de muur te halen, raden we je aan om héél voorzichtig te zijn.
Wat heb je nodig?
- 2 courgettes
- 300 gr. tarwebloem
- 200 gr. ongezouten notenmix
- 3 eieren
- 250 ml melk
- 1 zakje bakpoeder (16 gr)
- snuf zout
- cakevorm
- bakpapier
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de noten in grove stukken. Rasp de courgettes en wring zoveel mogelijk courgettevocht uit de massa. Klop de eieren los, meng de rest van de ingrediënten erdoor tot het klontvrij is en spatel de courgettes en noten erdoorheen. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet hier het mengsel in. Bak het brood en check na 1 uur met een satéprikker of het beslag drooggebakken is. Komt de prikker er schoon uit? Top, het courgettebrood is klaar. Is het beslag nog nat? Probeer het dan nog eens na 15 minuten in de oven en herhaal dit eventueel. Voor het beste resultaat laat je het courgettebrood helemaal afkoelen voordat je het aansnijdt op je poolparty.
Strawberry Donuts uit Red RocketJe hebt ze in verschillende smaken en vormen, gedipt in suiker of bestreken met glazuur, met een jamvulling of met een gat in het midden. Heerlijk vettige, zoete donuts. Mikey Saber (Simon Rex) uit Red Rocket hoeft niet lang na te denken. Als hij moet kiezen tussen kaneel-, chocolade- of aardbeiendonuts, kiest hij de deegring die hem het zoetst zal smaken: aardbei, naamgenoot van zijn veel te jonge love interest Strawberry, tevens de donutverkoper. Tip: deze donuts smaken het beste als je ondertussen naar Bye Bye Bye van *NSYNC luistert.
Wat heb je nodig? voor het deeg
- 500 gr. bloem
- 10 gr. zout
- 12 gr. gedroogde gist
- 75 gr. boter, kamertemperatuur
- 60 gr. suiker
- 2 eieren, kamertemperatuur
- 225 ml lauwwarme melk
olie om in te frituren
- ronde stekers van 7 en 3 cm doorsnede (een groot en heel klein glas kan ook)
voor het glazuur
300 gr. poedersuiker
4-5 el water
(evt. rode kleurstof en aardbeienessence voor de strawberry-touch)
Hoe maak je het?
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een soepele massa. Dat duurt zeker 10 minuten. Zet het deeg afgedekt op een warme plaats en laat het 1 uur rijzen. Kneed het deeg kort door en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Maak met een grote ronde steker (of glas) cirkels van het deeg en maak met een kleine steker (of shotglaasje) het gat in het midden. Het overgebleven deeg kan je opnieuw doorkneden, uitrollen en uitsteken. Leg de donuts op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze op een warme plek een half uur rijzen. Verwarm intussen de olie tot 180 °C. Frituur de donuts goudbruin, per kant duurt dat 1 tot 2 minuten. Laat de donuts afkoelen en uitlekken op keukenpapier. Meng de poedersuiker, water en rode kleurstof tot een licht lopend glazuur. Doop de bovenzijde van de donuts in de glazuur en laat ze opdrogen. Enjoy!
Ik heb een zwak voor films uit het magische uur. Wankelmoedig, nieuwsgierig of vastberaden het schemerdonker tegemoet. Niet wetende hoe lang de nacht zal duren.