Hoe maak je het?
Het deeg
Zelf deeg maken kost tijd maar vraag het de beste chefs van Portland en omstreken: het is het waard. Je kan het ook al eerder voorbereiden. Meng de bloem met een beetje zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm en wrijf dit met je vingers door de bloem tot een korrelig geheel. (Nic Cage zou dit 'sensual' noemen). Voeg het ei en 3 el koud water toe, tot je van het deeg een bal kunt maken. Als het te droog aanvoelt voeg je extra water toe. Kneed niet te lang! Verpak de deegbal in folie en laat 'm minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Blind bakken
Perfectionisme siert de (sterren)chef, en voor een echte flakey bodem moet je deeg blind bakken. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit, snijd het in vieren en bekleed de ingevette taartvormpjes ermee. Laat de zijkanten van het deeg over de vormen hangen. Prik gaatjes in het deeg zodat het niet gaat bollen. Dek plechtig het deeg af met bakpapier, giet er de steunvulling van bonen of rijst in en bak 15 minuten in de oven. Haal de taartvormen vervolgens uit de oven, snij de randen bij met een mes en bak nog 5-15 minuten of tot het deeg lichtbruin van kleur is. Ga verder met de vulling terwijl het deeg afkoelt.
De vulling
Week eerst de gedroogde wilde paddenstoelen in een bakje kokend heet water. Paddenstoelen zijn een serieuze aangelegenheid, dus er wordt niet gelachen. Snij ondertussen de ui in dunne halve ringen.
Verhit de helft van de olijfolie en de boter in een grote koekenpan. Voeg de uien toe, met wat zout. Fruit de uien op een laag vuur tot ze bijna gekarameliseerd zijn. Leg ze op een bord. Maak de kastanjechampignons en de shiitake schoon (niet wassen!) en snij ze in plakken. Doe de rest van de boter in de koekenpan en gooi er de paddenstoelen bij, met wat zout. Verse paddenstoelen moet je niet te vaak roeren tijdens het bakken. Ze zijn klaar als de randen mooi goud kleuren. Geef er om te proeven eentje aan je huisdier, of je partner.
Haal intussen de wilde paddenstoelen uit het weekvocht. Bewaar het vocht: een chef die wat bewaart heeft wat. Snij de wilde paddenstoelen in stukken en bak ze samen met fijngehakte knoflook een minuut lang mee met de shiitake en de kastanjechampignons. Voeg de ui, twee theelepels weekvocht, de cayennepeper en de tijm en/of rozemarijn toe. De marsala of sherry ook, na een kleine toast op Brandy het varkentje (RIP). Hussel alles door elkaar en laat het vocht ontsnappen: het eindresultaat moet droog zijn. Haal van het vuur, roer de peterselie erdoorheen, breng op smaak en laat afkoelen. Je zwijgt tijdens dit alles nog steeds, maar snuift wel heel aanwezig alle geuren op.
Snij de Taleggio in kleine blokjes en doe éénderde bij de afgekoelde paddenstoelen. Verwarm de oven ondertussen op 200 °C. Smeer een laagje mosterd op het blind gebakken, afgekoelde deeg en verdeel de paddenstoelenmix over de taartjes. Strooi de overgebleven kaas eroverheen en een beetje witte truffelolie naar smaak. Als een van je tafelgenoten pretendeert te weten hoe duur witte truffels zijn, sla je ze op hun hoofd (nog steeds zwijgend).
Zet de taartjes 12-15 minuten in de oven, klauter overeind en strijk je verfomfaaide gezicht recht. Als je er na al dat harde werk niet uitziet als een padvinder doe je iets fout. Serveer de taartjes met een diepe grom, een simpele gemengde salade en de geroosterde kip uit The Father voor de liefhebbers.