Onze website heeft een nieuw jasje! Lees hier meer over de veranderingen.

Cineville Cuisine

Cineville Cuisine #17: de oily cakes uit First Cow (zelf toevoegen: 350 ml gestolen melk)

De Cineville redactie

In First Cow verdienen vrienden Cookie en King-Lu hun geld met oily cakes: old school oliebolletjes met honing en kaneel. De ingrediënten: geduld, liefde en een halve liter vers gestolen melk.

Move over, Janny en Robèrt, er is een nieuw bakkersduo in town. In First Cow, de nieuwe film van regisseur Kelly Reichardt, veroveren bakker Cookie en zakenman King-Lu met hun oily cakes elk gehucht in het Oregon van 1820. De koekjes zijn een megahit: de voorraad is elke dag binnen no-time uitverkocht, en de dorpelingen zijn zelfs bereid méér te betalen dan de vraagprijs. Er wordt gevochten in de rij. Het geheime ingrediënt? Verse melk, gebietst van de enige koe in de omgeving.

Tip van Jesse

First Cow

Een wonderschoon verhaal in het Amerika van 1820. Met gestolen melk beginnen twee nieuwe vrienden een succesvol bakkerijtje.

De oily cakes van Cookie en King-Lu lijken nog het meest op een soort oliebol, maar met zo’n vergelijking doe je Cookies kookkunsten tekort. De oily cake is niet zomaar een Hollandsche snack, het is patisserie: knapperig en zacht tegelijk, romig en luchtig, smaakvol, maar niet té aanwezig. De liefdevolle versie van wat wij jaarlijks onder een berg poedersuiker proberen te verbergen.

Omdat we watertandend uit de zaal kwamen na First Cow, wilden we die oily cakes wel eens zelf maken. Ons recept is ietsje moderner dan dat van Cookie, maar dat is puur uit gemakzucht. Als we alles op z’n negentiende-eeuws zouden doen, dan zouden we je vertellen dat je je cakejes moet bakken in reuzel (voor de jongeren onder ons: reuzel is het niervet van een varken, en werd vroeger veel gebruikt als goedkoop alternatief voor olie). Het staat je natuurlijk volledig vrij om een pan vol reuzel te smelten en daar je oily cakes in te frituren, maar zelf zijn we voor doodgewone zonnebloemolie gegaan, want 1) anno 2021 vind je niet gauw meer reuzel in de supermarkt en 2) wij vinden het woord 'reuzel' vies klinken. 

Wat heb je nodig?

• 350 ml melk, liefst vers van de uier, liefst met een crimineel bijsmaakje
• 1 zakje gist (7 gram)
• 80 ml warm (maar niet heet) water
• 2 grote eieren
• 140 gesmolten, ongezouten boter
• 50 gram suiker
• 500 gram bloem
• 1/2 tl zout
• een exorbitante hoeveelheid reuzel (of 1500ml neutrale olie of frituurvet)
• om te garneren: kaneel en honing
• een garde of mixer
• een grote pan met dikke bodem, of een frituurpan

Hoe maak je het?

Mix het zakje gist in het lauwwarme water en laat het vijf minuten staan tot het een soort papje wordt. Verhit ondertussen de reuzel (of je zonnebloemolie/frituurvet, want laten we wel wezen, wie gaat er nou reuzel halen?) in een grote pan met een dikke bodem. Zorg dat het vet écht heet is, anders worden je oily cakes zompig en niet lekker. Als je straks een klein beetje beslag in de pan doet, moet het spetterende vet meteen klinken alsof je iets heerlijks aan het maken bent. 

Mix, terwijl het vet heet wordt, in een grote kom de boter, eieren, en – het allerbelangrijkste – je al dan niet legaal verkregen melk tot één geheel. Roer het water met de gist door het mengsel heen. Mix in een aparte kom de suiker, bloem en het zout. Voeg de droge ingrediënten bij de natte en roer totdat alles goed door elkaar gemengd is. Als het beslag iets te droog voelt, kun je nog wat extra melk toevoegen. 

Doe per oily cake een flinke eetlepel beslag in de pan (zorg ervoor dat de pan niet te vol raakt en de oily cakes elkaar niet raken, anders worden ze niet goed gaar). De cake drijft vanzelf naar boven. Draai 'm om met een vork of tang zodra de onderkant mooi goudbruin is, en haal 'm uit de pan als 'ie rondom goed gaar is. Laat al je oily cakes even uitlekken op een stukje keukenpapier. Maak ze af met een likje honing en een snufje kaneel, en het hele dorp zal voor ze in de rij staan.

De Cineville redactie

Gerelateerde films

Tip van Jesse

First Cow

‘Steel melk, maak gebak en eet de rijken.’