Onze website heeft een nieuw jasje! Lees hier meer over de veranderingen.

Cineville Cuisine

Cineville-recept #5: iedereen in de rij voor Samia's zelfgemaakte rziza uit Adam

De Cineville redactie

In Cineville Cuisine #5 volgen we een recept waar heel Casablanca voor in de rij staat: zelfgemaakte rziza van flinterdunne deegsliertjes, zoals die van Samia in Adam. Deeg, een pan en een beetje geduld is alles wat je nodig hebt.

Tip van Lauren

Adam

In een kleine Marokkaanse bakkerij opent een weduwe langzaam haar hart voor de ongehuwde zwangere vrouw die ze in huis neemt.

Als Samia, hoogzwanger en dakloos, aanklopt bij de bakkerij van Abla heeft de weduwe niet echt zin om haar in huis te nemen. Maar liefde gaat door de maag, óók die van Abla, en Samia blijkt heel goed te kunnen bakken. Haar rziza, een Marokkaans baksel van flinterdunne deegsliertjes, is zó lekker dat half Casablanca ervoor in de rij staat. Dat wilden wij ook wel eens proberen.

Het niveau van Samia haal je niet zomaar, maar met een beetje oefening en geluk heb jij straks ook al je vrienden voor de deur staan. Bonus: van het langzaam uit elkaar trekken, wikkelen en vouwen van het deeg word je helemaal zen.

Wat heb je nodig?

300 gr. bloem
• ½ tl zout
• 80 gr. boter
• 65 ml olijf- of zonnebloemolie
• Honing (optioneel)
• En verder: eindeloos veel geduld.

Hoe maak je het?

Kneed de bloem met het zout en ongeveer 15 ml water in een kwartiertje tot een elastisch, soepel deeg. Voeg het water steeds beetje bij beetje toe – je hebt het misschien niet allemaal nodig. Verdeel het deeg in bolletjes en laat deze afgedekt een half uurtje rusten.

Smelt de boter en schenk het in een bakje, samen met de olie. Hiermee bestrijk je het deeg tijdens het vormen. 

Pak een bolletje deeg, vet je handen in met het botermengsel en begin zachtjes aan het deeg te trekken, zodat je een steeds langer wordende draad krijgt. Doe het voorzichtig, zodat de draad niet breekt en uiteindelijk overal even dun is. Blijf tussendoor invetten met het botermengsel.

   

Als je een heel lange, dunne draad hebt (no worries: je kunt ook meerdere korte draden gebruiken) wikkel je deze om je platte hand. Hoe langer en dunner de draad, hoe mooier je rziza uiteindelijk wordt (maar dat vergt wat oefening!). Schuif het nestje deegdraden van je hand en druk het zachtjes plat. Ga zo door tot je alle deegbolletjes hebt gebruikt.

Zet nu een koekenpan op het vuur en laat 'm goed warm worden. Draai het vuur terug naar halfhoog en bestrijk de bodem met een beetje van het botermengsel. Begin met je eerste nestje (die heeft het langst kunnen rusten) en bak de rziza in een paar minuten goudbruin aan beide kanten.

Leg de rziza op een schaal en trek ze voorzichtig iets uit elkaar, zodat de draden een beetje loskomen. Serveer ze warm – extra lekker met honing! – en nodig de hele buurt uit.

De Cineville redactie

Gerelateerde films

Tip van Lauren

Adam

‘Laat je door de naam in de titel niet misleiden – dit is allemaal vrouwenwerk.’