Als Samia, hoogzwanger en dakloos, aanklopt bij de bakkerij van Abla heeft de weduwe niet echt zin om haar in huis te nemen. Maar liefde gaat door de maag, óók die van Abla, en Samia blijkt heel goed te kunnen bakken. Haar rziza, een Marokkaans baksel van flinterdunne deegsliertjes, is zó lekker dat half Casablanca ervoor in de rij staat. Dat wilden wij ook wel eens proberen.
Het niveau van Samia haal je niet zomaar, maar met een beetje oefening en geluk heb jij straks ook al je vrienden voor de deur staan. Bonus: van het langzaam uit elkaar trekken, wikkelen en vouwen van het deeg word je helemaal zen.
Wat heb je nodig?
• 300 gr. bloem
• ½ tl zout
• 80 gr. boter
• 65 ml olijf- of zonnebloemolie
• Honing (optioneel)
• En verder: eindeloos veel geduld.
Hoe maak je het?
Kneed de bloem met het zout en ongeveer 15 ml water in een kwartiertje tot een elastisch, soepel deeg. Voeg het water steeds beetje bij beetje toe – je hebt het misschien niet allemaal nodig. Verdeel het deeg in bolletjes en laat deze afgedekt een half uurtje rusten.
Smelt de boter en schenk het in een bakje, samen met de olie. Hiermee bestrijk je het deeg tijdens het vormen.
Pak een bolletje deeg, vet je handen in met het botermengsel en begin zachtjes aan het deeg te trekken, zodat je een steeds langer wordende draad krijgt. Doe het voorzichtig, zodat de draad niet breekt en uiteindelijk overal even dun is. Blijf tussendoor invetten met het botermengsel.
Als je een heel lange, dunne draad hebt (no worries: je kunt ook meerdere korte draden gebruiken) wikkel je deze om je platte hand. Hoe langer en dunner de draad, hoe mooier je rziza uiteindelijk wordt (maar dat vergt wat oefening!). Schuif het nestje deegdraden van je hand en druk het zachtjes plat. Ga zo door tot je alle deegbolletjes hebt gebruikt.
Zet nu een koekenpan op het vuur en laat 'm goed warm worden. Draai het vuur terug naar halfhoog en bestrijk de bodem met een beetje van het botermengsel. Begin met je eerste nestje (die heeft het langst kunnen rusten) en bak de rziza in een paar minuten goudbruin aan beide kanten.
Leg de rziza op een schaal en trek ze voorzichtig iets uit elkaar, zodat de draden een beetje loskomen. Serveer ze warm – extra lekker met honing! – en nodig de hele buurt uit.