Wanneer Clarissa’s moeder overlijdt, doet Clarissa er alles aan om haar moeders droom waar te maken: ze wil een patisserie openen in Notting Hill, Londen. Ze schakelt haar vervreemde en excentrieke oma in, én haar moeders beste vriendin. In Love Sarah worden de meest perfecte cakejes, taartjes en gebakjes geserveerd. Duidelijk wordt dat het succes van de baksels in de details zit. Daarom schreef Springhaver voor ons een uitgebreid recept voor de prachtigste carrot cake die wij ooit zagen.
Cineville Cuisine
Cineville Cuisine #11: Springhaver maakte de mooiste carrot cake ooit, die zo uit Love Sarah zou kunnen komen

Omdat de bars, cafés en restaurants van jullie favoriete Cineville-theaters gesloten zijn, vroegen we de chefs naar filmische recepten voor thuis. Springhaver in Utrecht maakte voor ons deze fantastische carrot cake, geïnspireerd op feelgood patisserie-film Love Sarah (vanaf deze week op Vitamine Cineville te zien). Perfect als kersttoet!

Wat heb je nodig?
• 130 gr. pecannoten
• 300 gr. bruine basterdsuiker
• 100 gr. kristalsuiker
• 240 ml plantaardige olie
• 4 eieren
• 135 gr. gladde, ongezoete appelmoes
• 1 tl vanille-extract
• 310 gr. bloem
• 10 gr. bakpoeder
• 5 gr. baking soda
• 1 tl zout
• 2 tl kaneel
• 2 el gemberpoeder
• 2 tl nootmuskaat
• 2 tl gemalen kruidnagel
• 500 gr. wortelen
• 380 gr. roomkaas
• 100 gr. boter (op kamertemperatuur)
• 465 gr. poedersuiker
• 10 ml slagroom (of melk)
• 1 el lemon curd
• En verder: taartvorm van ⌀ 24 cm.

Hoe maak je het?
De cake
Verwarm de oven voor op 150 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Hak de pecannoten grof, verdeel over de bakplaat en rooster in 7-8 minuten. Laat 10-15 minuten afkoelen. Zet vervolgens de oven een standje hoger op 180 °C en vet de taartvorm alvast in met boter.
Klop de basterdsuiker, kristalsuiker, olie, eieren, appelmoes en vanille-extract in een grote kom tot ze goed gemengd zijn. Mix in een andere grote kom de bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat en kruidnagel door elkaar. Giet de kom met natte ingrediënten bij de kom met droge ingrediënten en meng door elkaar met een houten lepel of spatel. Rasp de wortels en voeg samen met 110 gr. geroosterde pecannoten toe aan het mengsel (de rest van de noten gebruik je voor de garnering).
Giet het beslag in de taartvorm en zet 45 minuten in de oven. De cake is gaar als je met een scherp mes in het midden van de cake prikt en deze er schoon uit komt. Laat de cake afkoelen op een rooster en haal 'm uit de vorm. Ondertussen kun je vast het glazuur maken.

Het glazuur
Voor het glazuur klop je in een grote kom de roomkaas en boter samen tot een gladde massa. Voeg de poedersuiker, slagroom, lemon curd en een snufje zout toe. Klop eerst op lage snelheid gedurende 30 seconden, verhoog dan naar hoge snelheid en klop gedurende 3 minuten tot het romig is en volledig gemengd. Voeg meer poedersuiker toe als het glazuur te dun is, meer room als het glazuur te dik is, of een extra snufje zout als het glazuur te zoet is. De glazuur moet zacht zijn, maar niet vloeibaar.
Finishing touch
De cake moet volledig zijn afgekoeld voordat deze geglazuurd kan worden. Snijd de cake horizontaal doormidden. Bekleed met een spatel ongeveer de helft van het glazuur over de onderzijde en leg de bovenzijde er weer op. Verspreid het resterende glazuur over de boven- en zijkant. Versier met de overgebleven pecannoten. Zet de cake minstens een uur in de koelkast voordat je ’m aansnijdt; dit helpt de cake zijn vorm te behouden tijdens het snijden.
Haal de taart altijd eerst even uit de koelkast voor je hem serveert. Carrot cake is het lekkerst als het glazuur een beetje zacht is. Je kunt de taart 5 dagen bewaren in de koelkast. Perfect voor álle kerstdagen dus.