Wat moet pannekoekenbakker Sentaro hier nou weer van denken? Voor zijn winkeltje staat Tokue, een wildvreemde dame op leeftijd die bij hem informeert naar een plekje in zijn keuken. ‘Ik maak al 50 jaar anko van adukibonen. Hier, proef maar.’ Na één hap is Sentaro verkocht. Hij biedt Tokue een baan aan en zij leert hem haar grootste kookgeheim: práát met je bonen, dat helpt.
Cineville Cuisine
Cineville Cuisine #12: Praat met je bonen en maak de Japanse pannekoekjes met zoete rodebonenpasta uit An

In An (deze week nieuw op Vitamine Cineville) wordt met liefde en aandacht de lekkerste anko gekookt: rodebonenpasta om tussen twee pannekoekjes (dorayaki) te smeren. Dat wilden wij ook wel eens proberen.

Al snel staat er dagelijks een rij voor de ooit zo rustige bakkerswinkel. Sentaro's dorayaki (pannekoekjes) vormen samen met Tokue's anko een gouden combinatie.
Voor een nieuwe aflevering van Cineville Cuisine keken we goed naar An (Naomi Kawase, 2015) en maakten onze eigen dorayaki met anko.
Wat blijkt: van al dat koken en afgieten (3x) en koken en prakken kwamen we helemaal tot rust. Met de bonen namen we ondertussen onze week door: wat er goed ging en wat we zoal misten in de lockdown. Het eindresultaat was ook nog eens heel erg lekker. Ook zonder het toeziend oog van een wijs en bijdehand omaatje.

Wat heb je nodig?
Voor 2 personen:
Anko (tsubuan)
• 100 gr. adukibonen
• 100 gr. kristalsuiker
• snuf zout
Dorayaki
• 120 gr. bloem
• 30 gr. suiker
• 3 eieren
• 1 el honing
• 1 tl bakpoeder
• 50 ml melk
• snuf zout
• olie om in te bakken

Anko
Kook de adukibonen in een kleine pan met water en zorg ervoor dat ze 2 cm onder water staan. Na ongeveer 10 minuten koken, als het water flink rood is geworden, giet je het water af. Vul het pannetje met vers water en laat de bonen wederom koken tot het water rood wordt. Giet het water opnieuw af. Vul het pannetje nogmaals met water, maar zet de bonen nu wat verder onder water (ongeveer 3-4 cm). Laat de bonen nog een halfuur koken en voeg indien nodig tussendoor nog wat water toe zodat ze onder water blijven staan.

Als de bonen zacht genoeg zijn om met een vork los te prakken, giet je het water nogmaals af. Vul het pannetje met 350 ml water, voeg de suiker en een snuf zout toe en breng het geheel aan de kook. Wanneer na ongeveer 10 minuten de bonen droog komen te staan, haal je het pannetje van het vuur en prak je de bonen fijn met een vork of (voor de Nederlandse twist) een stamppotstamper. Maak het mengsel eventueel nog wat natter met een eetlepel warm water. Dek de anko af en ga aan de slag met de dorayaki.
Dorayaki
Klop de eieren, suiker, honing en het zout met de garde op tot een luchtig mengsel. Voeg melk, bloem en bakpoeder toe en klop met zo min mogelijk slagen tot een vloeiend geheel.
Verhit een koekenpan op midden tot laag vuur. Bestrijk de pan met wat olie (echt een heel klein beetje) en haal zoveel mogelijk van de olie weg met een keukenpapiertje. Giet met een soeplepel een deel van het beslag in de pan. Houd de pan op het vuur en probeer het beslag zo min mogelijk uit te spreiden. Als het oppervlak van het pannekoekje is bedekt met luchtbelletjes draai je het voorzichtig om. Bak de andere zijde nog ongeveer 2 minuten en haal het pannekoekje van het vuur.
Presentatie
Bak, telkens met een gelijke hoeveelheid beslag, de andere pannekoekjes. Het zullen er ongeveer 8 zijn. Deel als laatste stap de anko in vieren en smeer de bonenpasta tussen 2 pannekoekjes.
Itadakimasu!
