Onze website heeft een nieuw jasje! Lees hier meer over de veranderingen.

Cineville Cuisine

Het feestmenu van 2023

Aan tafel! We sluiten het jaar af in stijl met de smaken van 2023: een driegangenmenu met recepten uit Aftersun, Roter Himmel en May December. Kook je mee?

Zo veel films, zo veel smaken: ook in 2023 namen we een kijkje in de keukens van de filmpersonages en zaten we bij ze aan tafel. We hunkerden naar Barbie’s goedgevulde stickerkoelkast en werden in Sick of Myself een beetje misselijk van de niet te stillen aandachtshonger. In The Banshees of Inisherin was het glas Guinness eerst halfvol en toen halfleeg. De pasta uit Past Lives kwam het best tot z’n recht bij een lach en een traan. En het eten uit The Blue Caftan werd met zorg gedeeld door drie.

Na het zien van Le pot-au-feu, dé eetfilm van 2023, zijn we helemaal geïnspireerd geraakt om zelf aan de slag te gaan. Maar, we snappen ook dat je niet van iedereen kan vragen om net zo lang als Eugénie (Juliette Binoche) in de keuken te staan. Je moet natuurlijk ook tijd overhouden om naar de film te gaan. Daarom vind je hier recepten waar zowel de fanatieke thuiskok, als liefhebber van de kruidenpakjes en groentezakjes zoet mee is. Gerechten met een kleine rol of een grote betekenis in films waar wij geen genoeg van konden krijgen: het stokbroodje met of zonder kruidenboter uit Aftersun, de goulash in een tas uit Roter Himmel en May December’s omgekeerde ananascake(s). All inclusive-polsbandje om, laptop weg, oogkleppen op en koken maar!

Voorgerecht: stokbrood met of zonder kruidenboter uit Aftersun
Binnen de poorten van het all inclusive resort in Turkije, proberen Sophie en haar vader Calum er het beste van te maken. Ze hebben veel om in te halen. Weet Calum eigenlijk wel wat Sophie’s lievelingseten is? En houdt hij zelf nog van iets anders dan van biertjes? Zonnebrand, karaoke en samen aan een keurig gedekt tafeltje op het warme terras. Voor hen staat een mandje met gesneden stokbrood, een ander voorgerecht is niet bij het polsbandje inbegrepen. Het brood had een ijsbreker kunnen zijn (zal ik er eentje voor je smeren?), maar de kruidenboter ontbreekt. En dus blijft het mandje vol en Sophie vol vragen.

Deze feestdagen is de keuze aan jou: wel of geen kruidenboter? Wel of geen grote vragen? En hoe zit het met het brood? Haal je die kant-en-klaar bij de supermarkt, of ga je het lange proces aan van wegen, mengen, kneden, wachten, kneden, wachten? Wat je ook kiest, het gaat om de handreiking. Want, zoals Aftersun ons heeft laten zien: kleine gebaren blijven ons soms het beste bij. Hier delen we een recept voor kruidenboter, waar je twintig jaar later nog steeds nostalgisch en verlangend op terug kan kijken. Wil je zelf een stokbrood maken? Hier vind je een recept.

Een stokbroodje met (of zonder!) kruidenboter
Bereidingstijd ± 10 min

Wat heb je nodig?
250 gram gezouten roomboter op kamertemperatuur
15 blaadjes verse basilicum, fijngehakt
10 bieslookstengels, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
rasp van een halve citroen
een stokbrood
een mengkom
een mixer of garde

Hoe maak je het?
Klop de boter in de mengkom met een mixer of een garde tot een luchtige massa, dit duurt ongeveer 2 minuutjes. Voeg de overige ingrediënten toe en meng het geheel tot een gelijkmatige massa. Serveer de kruidenboter met een mandje stokbrood en deel uit: de gesprekken zullen de rest van de avond gesmeerd verlopen. En anders zal ook dit weer een herinnering worden, waar je je aan vast kan klampen. 

Hoofdgerecht: goulash in een (gescheurde) tas uit Roter Himmel
Eten, gezelligheid en een samengeraapt gezelschap aan de Duitse kust: stedeling Leon heeft er zijn buik vol van. Hij moet schrijven! Hij moet beroemd worden! Hij moet de brandende wereld veranderen! Leons tijdelijke huisgenoot, Nadja, vindt zijn eigendunk wel vermakelijk. Zeker als ze hem overal tegenkomt, behalve achter zijn schrijftafeltje. Zo treffen ze elkaar toevallig in de duinen, waar Nadja met een fiets vol boodschappen is gestrand. De zak met verse goulash is kapotgegaan: Leon, kun je even helpen? Hoewel Leon zijn handen niet graag vuil maakt, belandt de goulash uiteindelijk toch op tafel van het diner dat hun verhaal compleet anders zal laten verlopen. 

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om net als Nadja langs een traiteur te gaan, maar je kan de goulash ook thuis maken. Hieronder vind je ons recept. Heb je nog een plastic zak liggen?

Goulash in een plastic zak
voor 4 personen, 20 minuten voorbereiding + 3 uur stooftijd

Wat heb je nodig?
50 gr boter
750 gr runderriblappen in blokjes of 750 gr champignons in partjes
1 ui, gesnipperd
2 paprika’s, in dunne reepjes gesneden
1 klein blikje tomatenpuree
2 teentjes knoflook, geperst
1 el (edelsüss) paprikapoeder
0,5 tl cayennepeper
0,5 tl komijnpoeder
250 ml bouillon naar keuze
1 el bloem
een braadpan
een pollepel

Hoe maak je het?
Bak het vlees of de champignons in de boter op hoog vuur, tot de randjes bruin worden (het vlees is dan nog niet gaar). Zet het vuur op de middelste stand, voeg de gesnipperde ui toe en bak deze glazig. Voeg de tomatenpuree toe en laat het braden totdat de tomatenpuree een donkere kleur krijgt. Doe nu de paprika, de knoflook en alle kruiden erbij (paprika-, cayenne- en komijnpoeder) en laat het geheel eventjes sudderen. Giet de bouillon in de pan en haal eventuele aangekoekte stukjes zoveel mogelijk van de bodem met je pollepel.

Laat het geheel één uur sudderen op laag vuur met de deksel erop, terwijl je af en toe roert. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe en laat het geheel nog eens minstens 2 uur sudderen met de deksel op de pan. Vergeet niet om zo nu en dan te roeren. Serveer de goulash met een bijgerecht naar keuze. Voor de echte Roter Himmel-ervaring bewaar je de afgekoelde goulash die nog over is in een plastic tas.

Nagerecht: omgekeerde ananascake(s) uit May December
Als actrice Elizabeth aan Gracie vraagt wat haar diepste wens is, hoeft Gracie niet lang na te denken: ze wil dat haar leven perfect is. Huisje, boompje, beestje: een zelfontworpen bloemstuk, een zelfvormgegeven echtgenoot en een perfecte omgekeerde ananascake, elke dag weer. De cake met truttige gekonfijte kersen en ananasschijven schreeuwt jaren zeventig, de tijd van Gracie’s puberteit en de tijd dat haar man Joe nog geboren moest worden. Ze heeft er haar handelsmerk van gemaakt en verkoopt de cakes aan de weinige buurtbewoners die de veroordeelde Gracie nog niet hebben laten vallen. En wat er overblijft gaat naar Joe. Al vragen de omstanders zich terecht af: ‘how many pineapple upside-down cakes can you eat?’  

Voor iedereen die Gracie’s winkeltje liever boycot, maar wel benieuwd is hoe deze vintage cake smaakt, hebben we hier het recept. Van deze omgekeerde ananastaart kun je er ééntje maken, of meerdere per dag. Het is aan jou. 

Omgekeerde ananascake(s)
± 30 minuten voorbereiding ±60 minuten baktijd
(Of ±5 minuten voorbereiding voor de luie thuiskok: koop en maak een cakemix en giet het beslag over een paar ananasschijven in een bakblik.)

Wat heb je nodig?
een groot blik ananasschijven op siroop (je hebt ongeveer 7 schijven nodig, bewaar de siroop!)
7 stuks bigarreaux (gekleurde gekonfijte kersen)
250 gram roomboter op kamertemperatuur
200 gram suiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren
een snuf zout
een ronde taart/quichevorm van minimaal Ø 27cm
een zeef
een klein pannetje
een oven met onder en bovenwarmte
een mixer of een garde

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de binnenste randen van de taartvorm in met een klein beetje boter. Je begint vervolgens met het maken van een ananaskaramel. Giet hiervoor de siroop uit het blik in het pannetje (het gaat om ± 200 ml). Zet het pannetje op hoog vuur en laat het geheel ongeveer 10 minuten inkoken, terwijl je af en toe roert. Meng ondertussen in een kom 200 gram boter (je bewaart 50 gram voor zometeen) met de suiker, het zelfrijzend bakmeel, het zout en de eieren en klop het geheel tot een luchtig beslag.

Doe vervolgens de overgebleven boter bij de ingedikte siroop in het pannetje en roer goed totdat alle boter is opgenomen. Kook de karamel nog eens 5 minuten terwijl je roert. Giet het hete mengsel in de taartvorm en zorg ervoor dat het zo goed mogelijk verspreid is over de bodem (let op, het mengsel is heel warm).

Leg 7 ananasschijven op de bodem van de taartvorm en vul ieder gat met een kers. Giet hier het cakebeslag overheen en zet het geheel laag in de oven. Bak de cake ongeveer 60 minuten. Als een satéprikker schoon uit de cake komt is ‘ie gaar. En begin daarna net als Grace het hele proces naar gelieven weer opnieuw. 

Maan Meelker

Ik heb een zwak voor films uit het magische uur. Wankelmoedig, nieuwsgierig of vastberaden het schemerdonker tegemoet. Niet wetende hoe lang de nacht zal duren.

Gerelateerde films

Tip van Jesse

Roter Himmel

‘Een film als een novelle, voor op je strandhanddoek, tussen de dutjes door.’

Tip van Maan

May December

‘True crime, method acting en smullen van een pikant schandaal. De nare nasmaak hoort erbij.’

Tip van Jente

Aftersun

‘Ik ging op vakantie en kreeg mee: een eerste zoen, een polaroid en het besef dat ik mijn ouders nooit helemaal zal kennen.’