Onze website heeft een nieuw jasje! Lees hier meer over de veranderingen.

Cineville Cuisine

Cineville Cuisine #9: Libanese falafel en meer, geïnspireerd op Capharnaüm

De Cineville redactie

Omdat de bars, cafés en restaurants van jullie favoriete Cineville-theaters gesloten zijn, vroegen we de chefs naar filmische recepten voor thuis. Chefkok Christiaan van het Louis Hartlooper Complex (LHC) in Utrecht serveerde ons drie Libanese klassiekers, geïnspireerd door Nadine Labaki's Capharnaüm.

We zouden dit recept eigenlijk moeten beginnen met een leuke introductie over de film, maar first thing’s first. Dit is namelijk een recept dat wat voorbereidingstijd vergt, en niks erger dan een recept volgen en er halverwege achterkomen dat je al dagen eerder aan de slag had moeten gaan. Dus bij deze: laat de nacht van tevoren 500 gr. gedroogde kikkererwten weken in ruim water. Zet je pannetje klaar, doe de kraan aan en gooi de kikkererwten erin, dan ben je morgen op-en-top voorbereid. Zo, nu kunnen we door naar aflevering #9 van onze kookrubriek Cineville Cuisine.

Capharnaüm

Over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind.

In Capharnaüm (ook te zien op Vitamine Cineville) besluit de jonge Zain – leeftijd onbekend, want niemand heeft de moeite genomen om het bij te houden – zijn ouders aan te klagen. Waarom? Omdat ze hem op de wereld hebben gezet. In het armoedige deel van Libanon waar hij opgroeit, ziet die wereld er ook troosteloos uit. Regisseur Nadine Labaki brengt prachtig in beeld hoe Zain opgroeit, vrienden maakt, en vooral: zijn eigen keuzes maakt.

Geïnspireerd door de Libanese setting van de film, schreef chefkok Christiaan van het Louis Hartlooper Complex in Utrecht het recept van deze frisse falafel met hummus en tabouleh.

Wat heb je nodig?

Hummus
• 400 gr. voorgekookte kikkererwten*
• 1 grote teen knoflook
• 80 ml uitlekvocht
• 20 ml tahin
• 15 ml citroensap
• 1 á 2 tl zout

*Of gedroogde kikkererwten, maar laat die dan eerst een nacht weken, waarna je ze in ruim water met 1 tl bakpoeder in 30-60 min. gaar kookt.

Falafel
• 100 gr. gedroogde kikkererwten (1 nacht geweekt in ruim water!)
• 5 teentjes knoflook
• 5 takjes munt
• 5 takjes koriander
• bosje platte peterselie
• 2 tl komijnpoeder
• 2½ tl korianderpoeder
• 2 tl zout
• 2 tl bakpoeder

Tabouleh
• 1 grote bos platte peterselie
• 50 gr. bulghur
• 5 takjes munt
• 3 tomaten
• 8 gr. sumak
• sap van 1 citroen
• scheut olijfolie
• peper en zout

 
Hoe maak je het?

Hummus
Giet de kikkererwten af maar bewaar het uitlekvocht (of het kookwater, als je gedroogde kikkererwten hebt gebruikt). Draai het uitlekvocht samen met knoflook, tahin, citroensap, peper en zout in een keukenmachine glad. Voeg de kikkererwten toe en laat dit doordraaien tot het helemaal glad is – voeg eventueel een beetje ijswater toe als het te dik is. Breng op smaak met zout.

Falafel
Draai de verse kruiden en knoflook in een keukenmachine fijn. Voeg de afgespoelde kikkererwten toe en draai deze niet helemaal fijn maar houd een kleine korrel. Voeg met de hand de droge kruiden en zout toe en meng het geheel in een kom tot een homogene massa. Maak met een ijslepel of met de hand gelijke balletjes en frituur deze op 170 °C, in 4 minuten.

Tabouleh
Kook de bulghur gaar volgens de bereiding op de verpakking. Verwijder de steeltjes van de peterselie en de munt en snijd de blaadjes fijn. Verwijder de zaadlijst uit de tomaten en snijd de tomaten in blokjes. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng op smaak met peper en zout.

Ziedaar. Een heerlijk Libanees bordje met frisse smaken. Serveer eventueel op een grote plank zoals hieronder, met pita, olijven, gefrituurde haloumi, gevulde wijnbladeren of boreks met spinazie of feta.

Sahtein!

De Cineville redactie

Gerelateerde films

Capharnaüm

Over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind.