Cineville Cuisine

Cineville Cuisine #8: de mupkes van Sint-Hildegard

De Cineville redactie

Omdat de bars, cafés en restaurants van jullie favoriete Cineville-theaters gesloten zijn, vroegen we de chefs naar hun favoriete filmische comfort food. Filmrecepten uit de keuken van de bios, maar dan voor thuis. Deze keer: mupkes – koekjes op z'n Twents – uit De beentjes van Sint-Hildegard, van theater De Lieve Vrouw in Amersfoort.

In De beentjes van Sint-Hildegard wil Jan (Herman Finkers) gewoon een mupke. Niks meer of minder. Maar voordat hij een hap kan nemen, trekt zijn vrouw Gedda het koekje alweer uit zijn mond, ‘want er is nog appeltaart, en die moet op.’ Gedda lijkt beter te weten wat Jan wil dan hijzelf. Ze kiest zijn kleding uit, bepaalt met wie hij bevriend is, en houdt zoveel van hem dat hij het er stikbenauwd van krijgt.

De beentjes van Sint-Hildegard

Cabaretier Herman Finkers maakt de sprong van het podium naar het witte doek.

En dus krijgt Jan een bord appeltaart voorgeschoteld. Gedda propt ook nog even een kussen achter zijn rug, dat is veel beter. En Jan krijgt er een kopje thee bij. Maar Jan hoeft geen thee en Jan hoeft ook geen kussen achter zijn rug, want hij zat prima, en Jan had al helemáál geen zin in appeltaart. Jan wilde alleen maar een mupke. 

Wij willen ook mupkes! Daarom vroegen we de lieve mensen van het café bij filmtheater De Lieve Vrouw in Amersfoort om het recept van hún mupkes, geïnspireerd op De beentjes van Sint-Hildegard. We kregen het recept (en de foto's!) toegestuurd van Susan, assistent-bedrijfsleider van het theatercafé. Maak de koekjes zelf thuis na, en laat niemand je ooit nog taart voorschotelen als je daar geen zin in hebt.  

Wat heb je nodig?

• 170 gr. bloem
• 170 gr. havermout
• 150 gr. boter (op kamertemperatuur)
• 40 gr. rietsuiker
• ½ tl baking soda
• ½ tl zout
• 1 el melk
• 1 el maple syrup
• En verder: wil je je eigen koekjesvorm maken? Houd dan een potlood in de aanslag.

Hoe maak je het?

Om je eigen koekjesontwerp te maken, teken je op bakpapier je ontwerp. Wij kozen voor het logo van De Lieve Vrouw, maar je kunt het zo wild maken als je zelf wil. 

Meng de havermout met de bloem. Meng de boter en suiker in een nieuwe kom met de mixer tot een geheel, en voeg daarna het haver-bloemmengsel en alle andere ingrediënten toe. Meng alles op standje 2 tot je een mooi deeg hebt. 

Kneed nog even goed door met de hand (snoep er stiekem alvast wat van) en verpak in vershoudfolie. Laat het deeg een halfuurtje rusten in de koelkast en verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.

Bestrooi je werkblad met wat bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm (als het 5 is doen wij daar niet moeilijk over hoor) en snijd met behulp van je sjabloon de mupkes uit. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar je creaties op. Tip: ben je net als wij een amateur-bakker en leidt het optillen en weer neerleggen van je rauwe koekjesdeeg tot catastrofes? Maak dan eerst je vingers een beetje nat, dan plakt het deeg niet aan je handen.

Bak de koekjes in 12 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster – als je je kunt beheersen tenminste. Dat is ons niet gelukt.

De Cineville redactie