Onze website heeft een nieuw jasje! Lees hier meer over de veranderingen.

Cineville Cuisine

Cineville Cuisine: restjessoep uit de schatrijke film Here

Cineville-redacteur Emin werkt deze zomer een paar weken vanuit Polen. Omringd door een heleboel groen en geïnspireerd door zijn nieuwe lievelingsfilm Here (nu te zien in Cineville), maakte hij samen met zijn oma een groentesoep met alles wat er nog lag.

In Here dwaalt bouwvakker Stefan op de laatste dagen voor zijn vakantie naar Roemenië door de straten en bossen van Brussel. Ook ruimt hij zijn huis op, haalt zijn koelkast leeg en maakt een grote pan soep. De stekker moet eruit, dus alles gaat erin. Stefan wandelt langs vrienden en familie en geeft iedereen een plastic bakje met zijn soep.

Tip van Jesse

Here

Een zoektocht naar de kleine schatten van de wereld, die soms ook gewoon onder je voeten groeien.

Op een van zijn wandelingen ontmoet hij Shuxiu, een vrouw die haar studie wijdt aan mossen. Zo leert hij de stad op een andere manier kennen, ver van het grijze beton en diep in het groen. Overal waar hij om zich heen kijkt, is wel iets moois te bekennen. Evenzo in die overvolle koelkast.

Ook ik ben even buiten de grote stad, in mijn kleine Poolse geboorteplaats omsingeld door bossen. Hier vind je genoeg schatten: onder je voeten, boven de grond en in de keuken van je oma. Misschien is Stefans bunică uit Roemenië wel de reden dat hij zo kunstig soep kan maken, net als mijn babcia mijn liefde voor koken aanwakkerde. Stampvoetend en mopperend liep ik als klein kind door de keuken omdat er niks te eten was. En dan, een uur later, stond er ineens de lekkerste soep op tafel. Gemaakt from scratch, met simpele ingrediënten die iedereen in huis heeft. En vullend dat het was. Dus heb je nog wat liggen onderin die groentela? Verspil het niet en maak er oma’s restjessoep van.

Wat heb je nodig?
Alles wat er maar in huis te vinden is. Mijn oma en ik hadden toevallig dit nog liggen:

3 middelgrote uien
3 teentjes knoflook
3 middelgrote wortelen
1 stuk selderij
een paar aardappelen
1 paprika
3 tomaten
Kruiden naar smaak (elk 1 theelepel)
Optioneel: linzen, rijst of griesmeel

Hoe maak je het?
Kijk eerst in al je voorraadkastjes wat er op moet. Wij hadden helemaal achterin nog wat rode linzen en een blikje tomatenpuree gevonden. De rode linzen kan je makkelijk vervangen met griesmeel, rijst of pasta. Het is allemaal lekker, en het heet niet voor niks restjessoep.

Snijd al je groenten zo fijn en klein mogelijk. Verhit daarna een soeppan op halfhoog vuur. Voeg een beetje olie toe en bak de fijngehakte uien en knoflook een paar minuten mee.

Als de soep af is, is het helemaal aan jou wat je ermee doet: zelf opeten of rondbrengen

Voeg de wortelen, selderij, aardappelen, paprika en tomaten toe. Zet op laag vuur en laat twee minuten doorbakken. Giet er 1 liter water bij en laat op laag vuur sudderen. Nu is het tijd voor de kruiden: alles kan en alles mag. Wij hadden nog een blikje tomatenpuree dus deze deden we in de pan, samen met zout op smaak, drie laurierbladen, een paar theelepels paprikapoeder en mieszanki ziołowe (oma’s eigen kruidenmix, hier zit van alles in: oregano, basilicum, tijm, dille).

Nadat de kruiden zijn toegevoegd, doe je er een half kopje rode linzen bij. De soep moet nu nog een uurtje op laag vuur trekken, maar dat kan ook langer of korter duren – als de groenten en linzen zacht zijn, dan is ‘ie klaar.

Als de soep af is, is het helemaal aan jou wat je ermee doet: zelf opeten, laten afkoelen, inpakken en in de ijskast zetten voor later, of rondbrengen bij de mensen die je liefhebt. Het belangrijkste is dat de overgebleven groenten goed zijn gebruikt en óók nog eens lekker smaken. Een schatrijk restjessoepje, een lege koelkast, een volle maag en een fijne zomervakantie!

Emin

Emin kijkt films om het leven te romantiseren. En met films bedoelt hij vooral Frances Ha. Frances Ha is zijn Godfather.

Gerelateerde films

Tip van Jesse

Here

‘Kijk hier: een kleine fijne zomerfilm om naartoe te wandelen en daarna nog lang bij stil te staan.’