Tips voor Imagine #2

Bijna halverwege de 28e editie van het Imagine Film Festival, is het tijd voor een tussenstand. Luuk van Huët zag al tal van films en licht de hoogtepunten uit.

Nagelbijten

Bij het eerste filmbezoek op de openingsdag afgelopen woensdag was het meteen raak met de Zuid-Koreaanse epische actiefilm War of the Arrows, waarin een meester-boogschutter en een kleine groep handlangers zich in vijandig gebied wagen om zijn zus te redden van een wrede Mantsjoerijnse prins. Vooral tijdens de lang uitgesponnen, nagelbijtend spannende confrontatie tussen de boogschutter en de elitetroepen van de prins bereikt de film grote hoogten. Tenzij je een hartstochtelijke liefhebber van de Mantsjoerijnse cultuur bent, kun je je niet echt storen aan de incidentele patriotistische uitbarsting. 

Italiaanse cult

Eurocrime! The Italian Cop and Gangsterfilms that Ruled the 70's heeft niet alleen de langste titel van het festival, maar neemt met een lengte van meer dan twee uur ruimschoots de tijd om diep in te gaan op de Italiaanse misdaad- en politiefilmgolf in de jaren zeventig. De obscuriteit van het onderwerp zal misschien de gemiddelde bioscoopganger niet direct aanspreken, maar voor de liefhebber van cultfilms is het een fascinerend document waarin bijna alle nog levende legendes van die periode voorbij komen, afgewisseld met fragmenten uit de films in kwestie. En Fred Williamson is nog steeds een coole mofo. 

Mumblegore

De film Bellflower van Evan Glodell is een bloederige mutatie van het mumblecore-genre; bij deze claim ik de term mumblegore™. We volgen twee hipsters die een beetje rondhangen en het plan opvatten om een Mad Max-achtige muscle car te bouwen waarmee ze in een postapocalyptische wereld compleet awesome zullen zijn. Wanneer de ietwat meer verlegen Woodrow echter een relatie krijgt met de losbandige Milly, lijken de plannen van de baan. Maar als dan de liefde verzuurt, raakt Woodrow langzaam maar zeker de grip op de realiteit kwijt – en begint hij, mede dankzij zijn gezichtsbeharing, er steeds meer uit te zien en zich te gedragen als Christian Bale als iemand die een lamp omver loopt op de set. Bellflower is een ambitieuze film van een jonge beginnende filmmaker die ook nog eens de hoofdrol op zich neemt. Vaak is dat vragen om moeilijkheden, en dat maakt het artistieke succes van Bellflower des te indrukwekkend. Zelfs als je een hekel hebt aan hipsters – of juist als je een hekel hebt aan hipsters en ze wilt zien lijden – is de film een onvervalste aanrader.

Michael Minneboo over Spider-Man

Een plezierige ontwikkeling op Imagine is de voortdurende verdieping en verbreding van de programmering, waardoor er naast films en symposia opeens een stand-up comedian op het programma stond. Thijs van Domburg, vaste machinist op de Amsterdamse Comedy Train en liefhebber van superhelden en fantastische films, had speciaal voor Imagine een presentatie voorbereid waarin hij met behulp van fragmenten van zijn favoriete en minst favoriete superheldenfilms het publiek loodste door de wondere werelden van Marvel en DC. Van Domburg deed geen poging om iedereen een gescheurde buikspier van het lachen te bezorgen, maar deelde op ongedwongen en consistent vermakelijke wijze met het publiek zijn observaties, irritaties en inzichten op het gebied van superheldenfilms. Helaas was zijn performance eenmalig, maar mocht je zin hebben in meer inzicht in superhelden, dan kun je donderdag gratis profiteren van de verzamelde wit and wisdom van de journalist Michael Minneboo die in een lezing over Spider-Man in zal gaan op het verhaal achter onze favoriete muurkruiper.

Gaat heen:

War of the Arrows: woensdag 25 april - 15:50 - Kriterion 1 / zaterdag 28 april - 11:50 - Kriterion 2

Eurocrime! The Italian Cop and Gangsterfilms that Ruled the 70's: woensdag 25 april - 19:50 - Kriterion 3 / donderdag 26 april - 22:00 - Kriterion 3

Bellflower: dinsdag 24 april - 18:00 - Kriterion 1 / donderdag 26 april - 21:50 - Kriterion 2

Lezing Michael Minneboo over Spider-Man: donderdag 26 april - 15:50 - Kriterion 2


Foto: uit Bellflower

Lees verder

Reacties

Laatste artikel1 day 9 uur geleden