Muziekfilms, maar dan anders

Muziekfilms staan bekend om de talking heads die eigenlijk altijd hetzelfde vertellen. Maar het kan anders! Het Play International Music+Film Festival in De Melkweg laat zien dat er wel degelijk originele films over muziek worden gemaakt. Een kleine greep uit het aanbod.

Als jonge rockster doe je lekker gek. Je tatoeëert scheldwoorden op je voorhoofd, laat je filmen terwijl je op het podium je broek uittrekt en schrijft songteksten over de bergen cocaïne op je koffietafel. En dan heb je opeens kinderen. Wil je ze dwingen om hun spruitjes op te eten, zetten ze je hitsingle Fuck Authority op. The Other F Word volgt oude punkrebellen als Fat Mike (NOFX), Ron Reyes (Black Flag) en Jim Lindberg (Pennywise) in hun worsteling met het vaderschap. 

Nog meer ouwe lullen, maar dan in de hiphophoek. Het is inmiddels al weer vijfentwintig jaar geleden dat de Beastie Boys doorbraken met (You Gotta) Fight for Your Right (To Party!). Beastie Boy Adam Yauch, beter bekend als MCA, greep deze gelegenheid aan om een half uur durend vervolg op de klassieke videoclip te regisseren. In Fight for Your Right Revisited keren de huidige Beastie Boys (gespeeld door John C. Reilly, Jack Black en Will Ferrell) vijfentwintig jaar terug in de tijd om hun jongere uitvoeringen (Seth Rogen, Elijah Wood en Danny McBride) een lesje te leren. Nog niet genoeg bekende namen gehoord? In kleine rolletjes ziet de oplettende kijker Susan Sarandon, Steve Buscemi, Kirsten Dunst, Ted Danson, Chloe Sevigny en talloze andere sterren voorbijkomen.

Leuk, die gearriveerde types, maar waar is bij muziek nou echt belangrijk? Precies, het pure plezier. Daar draait het om in Bach in de Bijlmer. Regisseur Jorne Tielemans volgde vier jaar lang een groep kinderen uit Amsterdamse achterstandswijken op muziekles in orkestvorm. De ene leerling droomt van een toekomst als gevierd producer, de ander vindt het al stoer om iets van geluid uit een klarinet te krijgen. 'Is dat een altviool, waar je op speelt?' 'Weet ik veel.'

Het Play International Music+Film Festival loopt van 17 tot en met 20 november in De Melkweg. Met je Cinevillepas betaal je 7,50 in plaats van 10 euro voor een kaartje. Kijk voor meer informatie op onze festivalpagina of op playfestival.nl.

Lees verder

Reacties

Laatste artikel17 uur 29 min geleden