De gekke koningen en koninginnen van Versailles

In The Queen of Versailles (vanavond op NL2, zondag op IDFA) zien we hoe de All American Dream van de familie Siegel in duigen valt als hun 'Versailles' niet af lijkt te komen. Dat doet denken aan het verhaal van koning Lodewijk II van Beieren. Een vergelijking van de geflipte bouwers aan de hand van drie motto’s.

In The Queen of Versailles zien we hoe het droomkasteel van Jackie (The Queen) en David Siegel (The King of Timeshare), een op Versailles geïnspireerd bouwwerk, dreigt te mislukken. Lauren Greenfield won al een award voor beste regisseur op Sundance met de film, die nu ook een van de grootste hits van het IDFA lijkt te worden. 

The Queen kijkt niet alleen heerlijk weg vanwege de reality-tv stijl en de cartooneske wansmaak van de Siegels. Verhalen over mislukkingen van de allerrijksten of grootheidswaanzinnigen zijn eigenlijk altijd raak. Onafgebouwde paleizen zijn dan ook gigantische toeristische trekpleisters: kijk maar naar Boldt Castle, of Herrenchiemsee. Het slot van Lodewijk de tweede, ook wel de Gekke Koning, zou Versailles moeten gelijken en overtreffen. Dat wilde David Siegel ook: alles en iedereen overtreffen. Een vergelijking van twee geflipte bouwers aan de hand van drie krachtige motto’s.

1.  ‘Groter is beter’

Omdat Lodewijk de tweede een groot bewonderaar was van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV,  zou zijn rustkasteel op het eilandje Herrenchiemsee een replica worden van Versailles. Maar II wilde XIV niet alleen nadoen, hij wilde het beter doen. Zo werd de spiegelzaal van Lodewijk II’s Herrenchiemsee groter en rijker gedecoreerd dan het origineel, de decoraties van vele kamers overdadiger en de kroonluchter boven de tafel groter dan elke kroonluchter op Versailles - hij staat nog steeds te boek als de grootste kroonluchter ter wereld. De grootte van het kasteel doet echter in de huidige onafgebouwde staat ver onder voor het origineel: 777m2. Dan hebben David en Jackie het beter voor elkaar. Het paar was net in Frankrijk geweest en voelde zich geïnspireerd door Versailles: ze schetsten prompt een huis van 8361m2 in de stijl van de Zonnekoning, maar dan wel met een sushibar en een ijsbaan enzo. Het moest daarmee het grootste woonhuis van Amerika worden. Waarom? “Because I can”, aldus Siegel. Dat lijkt er al meer op, Lodewijk II! Lodewijk II kon negen dagen in Herrenchiemsee wonen, David en Jackie tot nu toe nul. Wel hadden Jackie en David een betere prijs per vierkante meter, zie punt 2. 

2. ‘Eigen volk eerst’

Lodewijk II liet de bouw van zijn Herrenchiemsee grandioos uit de klauwen lopen. In 1886 bleek de staatskas leeg te zijn, terwijl slechts het middengedeelte van Lodewijks vakantiehuis af was. Het volk in Beieren was bankroet, maar Lodewijk II was nog helemaal niet van plan te stoppen. Er was toen al 16.579.674,- mark aan uitgegeven, wat heden ten dage overeenkomt met plusminus 97 miljoen euro.
Maar goed, wil je zeggen, David Siegel is toch een selfmade man? Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. In The Queen of Versailles zie je hoe Siegel met zijn time-share business Westgate middels gehaaide salestechnieken mensen laat aanbetalen voor toekomstige vakanties. Ze tekenen voor levenslang, voor een bedrag dat ze natuurlijk nog niet hebben, een soort tweede hypotheek. Siegel wordt daarvoor gedekt door de banken, en zo bouwde hij zijn machtige bedrijf (net als zijn Versailles) op drijfzand. Na 2008 stort de boel in elkaar, en komt Siegel voor het besluit te staan: de Westgate-PHTowers en Versailles aan de banken teruggeven en zijn hardwerkende personeel sparen, of lekker doorlenen en mensen ontslaan? Het paleis van Siegel staat nu in afgewerkte vorm op de markt voor ongeveer 77 miljoen euro ($100.000.000). Siegel hield de veiling door de bank tegen met een geleend miljoen.

3.  ‘Geef nooit op’

Toen Lodewijk op 13 juni 1886 het loodje legde (hij verdronk met zijn psychiater in de Starnberger See), werden de bouwactiviteiten onmiddellijk stilgelegd. Zowel slot Herrenchiemsee als het kasteel van de Siegels is (momenteel) niet af. Herrenchiemsee is inmiddels een toeristische attractie, waarvoor de tuinen en fonteinen wel zijn afgemaakt maar vele zijvleugels en bijgebouwen achterwege zijn gelaten. Net als Lodewijk II weten David Siegel en zijn vrouw van geen ophouden: hun huis moet nog steeds het grootste van Amerika worden (terwijl het inmiddels eigenlijk het op twee na grootste zou zijn). Siegel zou in juli van dit jaar weer begonnen zijn met bouwen. David tegen zijn hondje: ‘someday we’re gonna live there.’

Er schuilt een wat pervers genoegen in het kijken naar de ondergang van rijken, zo constateerde ook Siegel (die regisseuse Lauren Greenfield nu aanklaagt): 'They took that quote out of context and said, you know, "riches to rags", to appease the 99 percenters who don't like the 1 percenters'. Toch gaat de documentaire verder dan alleen dat genoegen: Greenfield geeft een interessant inkijkje in de relatie tussen Siegels bedrijf Westgate en de banken. Het kijken naar de ondergang van de Siegels is daarnaast een uitvergroting van wat heel het (Amerikaanse) volk momenteel gebeurt. 

Ironisch genoeg maakt de legende van Lodewijk II en zijn prachtige onafgewerkte kasteel Beieren tot een van de meest geliefde toeristische provinciën van Duitsland. Misschien heeft de staat Florida ook nog behoefte aan een mooi museum? Gelukkig kan het volk vast genieten van de documentaire, want hij is vanavond op de publieke omroep.

 

Je kunt The Queen of Versailles vanavond zien in Holland Doc op Nederland 2 om 22:55 uur
Op het IDFA draait hij nog op zondag 25 november in Munt 11 om 10:00 uur (Geen Cinevillekorting).  

Lees verder

Reacties

Laatste artikel1 day 7 uur geleden