Het Sinterklaasjournaal

Voor het eerst sinds het bestaan van Het Sinterklaasjournaal zijn de avonturen van Sinterklaas en zijn Pieten in de bioscoop te zien.

Credits

 • Land
  Nederland
  taal
  Nederlands
  duur
  65 min.

Het Sinterklaasjournaal: de Meezing Moevie volgt de avonturen van de enige echte Sinterklaas en natuurlijk de Hoofdpiet, Welles Piet, Rare Piet, Paardenpiet, Pietje Precies en alle andere bekende pieten. Met behulp van het publiek in de bioscoopzaal weet Dieuwertje Blok contact te leggen met de stoomboot terwijl deze nog op volle zee vaart vanuit Spanje. Een vaste kijker van het Sinterklaasjournaal wil graag van de Hoofdpiet weten hoe groot de stoomboot precies is. Om dit goed te kunnen demonstreren roept de Hoofdpiet alle Pieten bij elkaar om het pakjesruim leeg te halen. Maar als bijna alle pakjes op het dek staan, komt de stoomboot in zwaar weer terecht.

Recensie van de Filmkrant
Meezingen in semi-interactieve Sintfilm

De speelfilm is opgezet als een extra lange editie van het Sinterklaasjournaal, inclusief Dieuwertje Blok en onze enige echte Sint. De voorbereidingen voor zijn komst zijn al in volle gang. De dakpaden zijn gepoetst, de wortels gezaaid, verlanglijstjes gemaakt.

Alleen jammer dat Sint nog ver weg op zee zit met zijn pakjesboot (kennelijk is Spanje een stuk verder varen dan gedacht). Maar wat blijkt? Als de kinderen – en ouders – in de zaal maar hard genoeg met de Sinterklaasliedjes meezingen, dan heeft Dieuwertje plotseling wel contact met de Pieten op de boot!

Op vernuftige wijze weet Het sinterklaasjournaal zich van ‘die andere Sinterklaasfilm’ te onderscheiden: ze maakten hun film semi-interactief. Dieuwertje spoort het publiek rechtstreeks aan om mee te zingen en er lijkt zich zelfs even een echte Piet in de zaal te bevinden. De film heeft eigenlijk maar een echte makke: voor een 'meezing moevie' wordt er eigenlijk nog te weinig gezongen.

De langere liedjes worden na drie, vier regels al afgekapt. Dat was met VOF De Kunst nooit gebeurd. Dus meer zang en in 3D, dan kan straks Het sinterklaasjournaal: de meezing moevie 2 niet meer stuk!